Car cranks but doesn't start. Please help. - EvoXForums.com - Mitsubishi Lancer Evolution X Forums
EvoXForums.com - Mitsubishi Lancer Evolution X Forums
Go Back   EvoXForums.com - Mitsubishi Lancer Evolution X Forums > Evo X > Evo X General
Home Register Forum Store Members List Calendar Auto Loans vBGarage Photo Gallery Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

Evo X General General discussion on the 2008+ Mitsubishi Lancer Evolution X

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-23-2016, 08:08 AM   #1
asiemers
Just Spooling Up
 
Join Date: Jan 2016
iTrader: (0)
Posts: 104
Car cranks but doesn't start. Please help.

MY car has had a slightly irregular idle the past few days (dips and rises 100 rpm every second or two) I'm not sure if its related, I started it up and drove three times today but after turning my car off the fourth time today I tried starting it after it sat for two hours and the engine cranks but doesn't start. I believe the battery is okay because all the lights work and so do all the other accessories. I tried jumping it with no success.

I should state that the car starts without the injector relay plugged in but it dies a second later. i tired switching it for anther one and starting it again with no luck. I had my friend start the car with the injector relay pulled out out and it sputtered to life and then I immediately pushed the relay back in and it held idle and ran. I have no idea what could of caused this.

Last edited by asiemers; 02-01-2016 at 12:17 AM.
asiemers is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-23-2016, 12:42 PM   #2
HDgamer
X-phile
 
Join Date: Jun 2011
iTrader: (0)
Posts: 687
i had this exact problem in cold snowy weather.

I turned on my car and turned it off after a few seconds to reset my aem guage which didnt turn on the first time.

Unfortunately i didnt realize that this car has a system which dumps fuel when colder into the engine, and if you turn it off right away it can flood the engine.

so i was stuck trying various things to get the car working, including popping clutch and jumping battery.


Finally tried a combination of both, where my battery was being jumped, and I was starting the car but also popping the clutch in first gear whilst giving it gas with my right foot.Engine finally came to life

Basically while you are starting the car (with jumper cables hooked)
Release the clutch to "lurch" the car forward as if its going to stall, but right on the edge of stall- depress the clutch again to prevent it from actually stalling and the forward lurching motion should help get the engine going


all the while ur right food should be giving it throttle (air)
__________________
Power
MHI Turbo - ETS Intake - ETS UICP - ETS 3.5 FMIC - P/C Stock Ex mani - AMS DP - Depo HFC - T1R 76s Ex
Handling
KW V3 - 18x9.5 +15 Enkei SBC RPF1 - 265/35/18 Hankook V12 - Ferodo DS2500 - Whiteline RSB - Racingline Endlinks
Miscellaneous
FIC 1100- DW300 - Blaqops Kit - Fftec 3Port - Synapse DV - Magnus CMC - AEM FailSafe - V1 Radar
Vanity
JDP Lip - Rexpeed VG - Kenwood 9980HD - Tinted - 3M Clear Bra - Evolution X Trunk Badge - Window Deflectors

Last edited by HDgamer; 01-23-2016 at 12:47 PM.
HDgamer is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-23-2016, 05:51 PM   #3
asiemers
Just Spooling Up
 
Join Date: Jan 2016
iTrader: (0)
Posts: 104
The car is an automatic so I'm not sure that applies.
asiemers is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 01-23-2016, 06:32 PM   #4
asiemers
Just Spooling Up
 
Join Date: Jan 2016
iTrader: (0)
Posts: 104
I should state that the car starts without the injector relay plugged in but it dies a second later. i tired switching it for anther one and starting it again with no luck. I had my friend start the car with the injector relay pulled out out and it sputtered to life and then I immediately pushed the relay back in and it held idle and ran. I have no idea what could of caused this.

Last edited by asiemers; 02-01-2016 at 12:17 AM.
asiemers is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-24-2016, 02:49 AM   #5
SSgt P
[Global Mod]
[Local Team Member]
 
SSgt P's Avatar
 
Join Date: May 2012
iTrader: (100)
Location: Laguna Niguel CA
Posts: 2,511
No tuning.
__________________
Empire Evolution
SpeedCircuit, Go fast parts supplied BW EFR 8374
Bakaunchi's shop, 5150-Racing built 2.2L and tune on FlexFuel.
SSgt P is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-31-2016, 09:15 AM   #6
den430
n00b
 
Join Date: Aug 2015
iTrader: (0)
Posts: 1
Had the same problem in my MR couple weeks ago. Car would crank but not start, tried jumping but did not work, tried switching relays but no luck. Lights and radio worked fine. Ended up being the battery issue, which flooded the engine when i tried cranking it so many times. Swapped the battery, cleaned the spark plugs, and changed the relays out anyways.
den430 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-01-2016, 12:16 AM   #7
asiemers
Just Spooling Up
 
Join Date: Jan 2016
iTrader: (0)
Posts: 104
Which battery issue? I think I'm having a different problem because my car only starts after I unplug the injector relay. Then I plug it back in as soon as it starts and it runs fine.
asiemers is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-01-2016, 10:22 AM   #8
Steve-o
Forum Lackey
 
Steve-o's Avatar
 
Join Date: May 2012
iTrader: (100)
Location: Florida
Posts: 1,929
Change the relay then
__________________
-Stock Turbo-
TMP cams & beehive springs
AEM CAI, AMS U&L Piping, FMIC & down pipe
UR Catback, Mode Short Throw, RPF-1 18x9.5
Underhood, Base, Driveshaft, 5-gate selector bushings
F&R Girodisc 2 piece rotors, Cobb 3 port & AP, Front MM
AL driveshaft, Chris Carbee Tuned 341whp/344wtq on Dynocom - 3325lbs with 1/2 tank -
Steve-o is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-02-2016, 07:40 PM   #9
asiemers
Just Spooling Up
 
Join Date: Jan 2016
iTrader: (0)
Posts: 104
Quote:
Originally Posted by Steve-o View Post
Change the relay then
The relays have been changed and still doesn't start most days.
asiemers is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-02-2016, 08:45 PM   #10
Keshav707
Forum Lackey
 
Keshav707's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
iTrader: (100)
Location: Boston MA
Posts: 1,403
If you car is hunting idle (or jumping 100 rpm up and down), your fpr hose is probably popped off... hook it back up and zip tie and you should be good.

__________________
Sold the evo back in 2017 to get into a 135i
RallyRed Evo X GSR SSS * CNT Racing RS catback * T1r Resonated testpipe * Cobb SF Intake * ETS 3.5" FMIC * Grimmspeed 3-port * APT UICP * H&R Springs * Whiteline RCK * Volk ce28n 10.5 * Continental DWS 275* Rally Armor * Works SS w/bushings * JS Racing * Bride Interior Kit
Keshav707 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the EvoXForums.com - Mitsubishi Lancer Evolution X Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Security Question
While balancing on a piece of wood, two inches by four inches known as a 2x4, john and his friend sally both spotted a dalmatian inside a truck with sirens, headed to put out a fire. State what the 2x4 is made of.
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Evo Cranks but won't start Blue_X Evo X General 37 06-03-2015 03:04 AM
You know your car hates you when it's one month new, stock, but cranks won't start Lightsaber Off topic 26 04-25-2014 02:35 AM
2011 gsr cranks wont start. has fuel no spark!?! HELP PLZ!!! sclou Evo X General 12 04-28-2013 12:27 AM
car cranks but wont turn over....help! 4b11ftw Evo X General 23 10-31-2012 10:59 PM
COBB AP doesn't start up in hot weather vassili Cobb AccessPort 17 07-06-2010 11:47 PM


All times are GMT. The time now is 05:18 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Shoutbox provided by vBShout v6.2.1 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.