Low rpm stutter, backfire, off the charts lean. - EvoXForums.com - Mitsubishi Lancer Evolution X Forums
EvoXForums.com - Mitsubishi Lancer Evolution X Forums
Go Back   EvoXForums.com - Mitsubishi Lancer Evolution X Forums > Evo X > Evo X Tuning
Home Register Forum Store Members List Calendar Auto Loans vBGarage Photo Gallery Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

Evo X Tuning Discussion for tuning & engine control systems that are unique to the Evo X. IF THE TOPIC IS COMMON WITH OTHER LANCERS, PLEASE POST IT IN: '08+ Lancer Common.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-29-2019, 03:11 AM   #1
rinta.k.andrey
n00b
 
Join Date: Dec 2018
iTrader: (0)
Posts: 9
Low rpm stutter, backfire, off the charts lean.

Heeeelp please. So car has cams, 3071 turbo, full exhaust, 3.5 ic and piping, fuel rail, ets intake, injectors, pump, tuned to 430whp. Above 3000-3300rpm runs flawlessly. Below that giving it gas (any throttle position) it bogs, stutters, backfires, and the AFR maxes out as well as logging some knock (1-3). No boost leak, MAP is fine, MAF seems ok (as per the AP), idles fine at 13.x afr. Worst is getting off the line at lights, just does not want to go. Working with my tuner but would like input from you guys in case there’s something obvious.
rinta.k.andrey is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-29-2019, 09:07 PM   #2
rinta.k.andrey
n00b
 
Join Date: Dec 2018
iTrader: (0)
Posts: 9
Update: giving it like 10% throttle (just very light) does not trigger the stutter and sputter. Is it the car switching to the open loop map which has too lean fueling down low?
rinta.k.andrey is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-30-2019, 02:52 PM   #3
hotdog
Dr. Evo?
 
hotdog's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
iTrader: (100)
Location: Ohio. Northish.
Posts: 10,095
Did it ever run right, and then suddenly started doing this? Or is this a new build?
__________________
God hates all of you
hotdog is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 03-30-2019, 04:58 PM   #4
rinta.k.andrey
n00b
 
Join Date: Dec 2018
iTrader: (0)
Posts: 9
Both? It was purchased as an 80% finished project that sat for over a year. New parts added and re-tuned. For a while there was an issue with the MAP sensor, cleaned it and it’s been good after that.

Update on current stutter/sputter issue - tuner changed the “load comp map” and it’s behaving much better. I’m not very well versed in all the intricacies. It’s now not dying out in 1st and barely in 2nd at low rpm but still sputtering and going crazy lean in the higher gears at low rpm (higher load?) the difference now is that you can give it up to like half throttle before it starts the sputter but it will accelerate through it instead of just dying like before. Just to note I’m not normally driving my car under 3k rpm and stomping on it down low, just an issue I noticed and would like fixed for the cars health.
rinta.k.andrey is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-06-2019, 05:53 AM   #5
rinta.k.andrey
n00b
 
Join Date: Dec 2018
iTrader: (0)
Posts: 9
Another update, changing fueling has made it better but now the car threw a misfire #4 code...... I’m checking plugs tomorrow and hope to god I didn’t destroy anything in there. Runs well though in the boost so I truly hope I didn’t wreck cylinder #4.
rinta.k.andrey is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-06-2019, 10:58 PM   #6
adi105
Member
 
Join Date: Jul 2017
iTrader: (0)
Location: Portland, OR
Posts: 39
oof, those cylinder 4 scares suck. I think it's probably just a spark plug or coil issue, either of which you can diagnose. But if anything is suspicious with the spark plug don't drive it any longer. I had that happen to me. Started misfiring like crazy, sounding like a Subaru. Took out my plugs, cylinder 4 plug was BENT. Stupid me thought, "Oh, that's odd. I'll just replace them!" then drove for 20 miles and blew up piston 4
Hope all is well!
adi105 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-08-2019, 02:00 PM   #7
rinta.k.andrey
n00b
 
Join Date: Dec 2018
iTrader: (0)
Posts: 9
Update: plug from cylinder 4 had a piece of the ceramic coating missing........ hope it just blew out the exhaust. I drove for about 300km to get home that night with it misfiring and after putting new plugs in it seems ok. Had to change the map back to a more lean one for it to drive ok but now I’m back to square one with the low rpm stutter. Not sure what to do, making it richer only did so much. Fuel pressure is good, the pump is good, maybe injectors? But wouldn’t they be bad across all rpm not just down low? I’ll pull them and see but it’s getting a little desperate here. I mean I guess I never drive it below 3k anyways except in 1st (it’s fine in 1st), still would be nice to not have this issue.
rinta.k.andrey is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-08-2019, 02:01 PM   #8
rinta.k.andrey
n00b
 
Join Date: Dec 2018
iTrader: (0)
Posts: 9
The plug....
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	F4712187-5421-429F-B323-2496B5F03A70_1554732075601.jpg
Views:	24
Size:	69.2 KB
ID:	279648  
rinta.k.andrey is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-08-2019, 11:24 PM   #9
LeesEvoX
Forum Lackey
 
LeesEvoX's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
iTrader: (0)
Location: Houston, TX
Posts: 1,754
Quote:
Originally Posted by rinta.k.andrey View Post
The plug....
Wtf is that melted on the ceramic? Is that from the electrode?

Sent from my SM-G950U using Tapatalk
__________________
2013 PB Evo X GSR- Kozmic Built 2.0l (stock Sleeves) Kelford 214-b cams/Brian Crower titanium springs & retainers/ Wiseco forged pistons/Manley TT forged Rods/ETS Tubular Manifold/ETS Intake W/ Custom 3.5" MAF/ETS 4" IC/ETS UICP/Synapse DV/ID2000's
and a GTX3576R
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Tuned by Kozmic @ 500awhp & 365tq (E85)
Blown Ringlands, Its what makes Subaru, a Subaru
LeesEvoX is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-09-2019, 12:16 AM   #10
aaronspeed
Just Spooling Up
 
Join Date: Nov 2016
iTrader: (0)
Posts: 102
The plug shows how lean the car is running.
aaronspeed is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the EvoXForums.com - Mitsubishi Lancer Evolution X Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Security Question
While balancing on a piece of wood, two inches by four inches known as a 2x4, john and his friend sally both spotted a dalmatian inside a truck with sirens, headed to put out a fire. State what the 2x4 is made of.
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
big dilemma: low oil pressure..THOUGHTS? JDMV8 Evo X General 4 12-26-2018 12:54 AM


All times are GMT. The time now is 05:08 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Shoutbox provided by vBShout v6.2.1 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.