AYC Pump Motor keeps burning out. - EvoXForums.com - Mitsubishi Lancer Evolution X Forums
EvoXForums.com - Mitsubishi Lancer Evolution X Forums
Go Back   EvoXForums.com - Mitsubishi Lancer Evolution X Forums > Evo X > Evo X Transmission & S-AWC System > S-AWC System
Home Register Forum Store Members List Calendar Auto Loans vBGarage Photo Gallery Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

S-AWC System For discussion of the S-AWC system and it's components including (but not limited to) driveshafts, differentials, programming, etc.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-15-2019, 01:28 PM   #1
tricky1024
n00b
 
Join Date: Mar 2019
iTrader: (0)
Posts: 15
AYC Pump Motor keeps burning out.

hopefully someone can help me out here as i am now pulling my hair out with an issue with the AYC pump in a FQ300 SST. the pump died in January and seems the previous owner did a job on a frankinpump with a really odd motor.

either way the motor and pump where beyond help so i bough a complete refurb unit and installed.

now everytime i install the unit i bleed the system using the bleed tool you connect to the solenoids and manually bleed the system.

i start the car and hear the motor kick in/prime and turn off after 3/5 seconds, no lights on the dash. i drive 3 miles down the road and the motor dies and burns out. i have now had the motor re-built 5 times.

i am starting the think there must be another issue, maybe ayc computer or wiring but have no idea, anyone ever seen this and can you point me in the right direction?

Last edited by tricky1024; 04-15-2019 at 01:41 PM.
tricky1024 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-16-2019, 07:41 PM   #2
turismolover22
Just Spooling Up
 
turismolover22's Avatar
 
Join Date: Jan 2017
iTrader: (0)
Location: NE Indiana
Posts: 626
Quote:
Originally Posted by tricky1024 View Post
hopefully someone can help me out here as i am now pulling my hair out with an issue with the AYC pump in a FQ300 SST. the pump died in January and seems the previous owner did a job on a frankinpump with a really odd motor.

either way the motor and pump where beyond help so i bough a complete refurb unit and installed.

now everytime i install the unit i bleed the system using the bleed tool you connect to the solenoids and manually bleed the system.

i start the car and hear the motor kick in/prime and turn off after 3/5 seconds, no lights on the dash. i drive 3 miles down the road and the motor dies and burns out. i have now had the motor re-built 5 times.

i am starting the think there must be another issue, maybe ayc computer or wiring but have no idea, anyone ever seen this and can you point me in the right direction?
If the motor is burning up like that, you're going to have to start chasing electrical.

It sounds like there is a short somewhere and it is activating it when it shouldn't be and burning it up
turismolover22 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-16-2019, 10:26 PM   #3
Yxd68
Forum Addict
 
Yxd68's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
iTrader: (100)
Location: Arizona
Posts: 7,734
Time to call a priest??
__________________
Build. The. Swamp.
Yxd68 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 04-17-2019, 12:44 PM   #4
tricky1024
n00b
 
Join Date: Mar 2019
iTrader: (0)
Posts: 15
so when i first started (5 pumps ago now) the main wiring harness to the motor was competed melted and shot, so much so i have had to change the main motor connector to a Anderson type connector on the car side of the loom.

any idea of where i should start looking? boot?
tricky1024 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-20-2019, 11:16 AM   #5
misdeismo
n00b
 
Join Date: Mar 2011
iTrader: (0)
Posts: 10
Uea, definitely seems like an electrical issue. Do you have the service manual? Probably would be a big help looking at the electrical schematic.
misdeismo is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-23-2019, 11:14 AM   #6
tricky1024
n00b
 
Join Date: Mar 2019
iTrader: (0)
Posts: 15
i dont, i will see if i can get one. thank you.
tricky1024 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-23-2019, 05:24 PM   #7
2x4
Member
 
2x4's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
iTrader: (0)
Location: Spring, TX
Posts: 67
http://www.evoxservicemanual.co.uk/
__________________
2012 MR Kozmic Tuned 296/310 -- K&N Drop in / AMS UICP / AMS FMIC / Cobb EBC / Akrapovic Turbo Back Exhaust / Walbro 255 -- Ohlins R&T 10k-7k / Whiteline RLCA / Megan RTA / TE37SL -- JDM Power Fold Mirrors / Do Luck Trunk
2x4 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-24-2019, 01:42 AM   #8
turismolover22
Just Spooling Up
 
turismolover22's Avatar
 
Join Date: Jan 2017
iTrader: (0)
Location: NE Indiana
Posts: 626
I bet if you just got a whole harness from a part out that it would likely fix your issue
turismolover22 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the EvoXForums.com - Mitsubishi Lancer Evolution X Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Security Question
While balancing on a piece of wood, two inches by four inches known as a 2x4, john and his friend sally both spotted a dalmatian inside a truck with sirens, headed to put out a fire. State what the 2x4 is made of.
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SOLD FS: ID1000 Injectors + Walbro 255 LPH Fuel Pump GiantWinston For Sale (car parts) 0 04-08-2019 08:06 PM
ACD Pump ??? dm30213 Evo X General 2 04-07-2019 05:40 AM
FIC 2150 Injectors Pump 91 Turbosteve33 Evo X Performance 4 03-13-2019 11:15 PM
Startup GBatteries claims it can charge an EV as fast as it takes to pump gas testdummy Automotive News, Articles & Pics 1 01-15-2019 10:10 PM
new style ac pump Rickenbacker22 Evo X General 1 01-03-2019 07:32 PM


All times are GMT. The time now is 09:35 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Shoutbox provided by vBShout v6.2.1 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.