Mitsubishi Lancer Evolution Forum banner

ETACS, czy jest sposób na zresetowanie tego?

23K views 16 replies 7 participants last post by  bn880  
#1 ·
Na początek, jest ten mój wątek:
http://www.evoxforums.com/forums/showthread.php?t=70762

Krótko mówiąc, mój samochód nawet nie próbuje się uruchomić. Nie mogę nic zrobić z ECU, gdy jest w samochodzie, ale jak tylko go wyjmę, nie mam problemu z jego flashowaniem, odczytywaniem, czyszczeniem DTC itp.

Po rozmowie z ludźmi z Tactrix, doszliśmy do wniosku, że wspólnym czynnikiem jest ETACS, który powoduje ten problem.

Czego powinienem szukać w samochodzie, aby zaradzić temu problemowi? Czy jest coś, co mogę zrobić przez openport lub bezpiecznik, który mogę wyciągnąć? Próbowałem odłączyć akumulator na kilka minut, a następnie próbowałem uruchomić ponownie, ale bezskutecznie.

Jakieś sugestie?

#2 ·
Jeśli Twój dealer jest przyjazny dla modów, możesz po prostu poprosić go o zresetowanie. Zawsze myślałem, że ETAC jest dla przedmiotów ułatwiających życie. Jesteś pewien, że to nie jest coś takiego jak czujnik wałka rozrządu lub coś w tym rodzaju? Po prostu rzucam to tam.

#11 ·
Kiedy kręcisz lub gdy kluczyk jest w pozycji startowej, wysyłasz zasilanie do przekaźnika rozrusznika. Cewka wewnątrz tego przekaźnika jest wtedy zasilana, powodując zamknięcie pozostałych styków w przekaźniku, a tym samym wysyłanie zasilania do obwodu elektromagnesu rozrusznika. Spróbuj tego: odłącz zacisk S (elektromagnes) silnika rozrusznika, użyj przewodu połączeniowego, aby doprowadzić napięcie akumulatora do silnika rozrusznika (S) i zobacz, co się stanie. Jeśli kręci, masz problem elektryczny. Jeśli nie, rozrusznik może być uszkodzony.

Zacząłbym od sprawdzenia najprostszych rzeczy, takich jak przekaźnik i uziemienia.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą AutoGuide.com Free App

#12 ·
Kiedy kręcisz lub gdy kluczyk jest w pozycji startowej, wysyłasz zasilanie do przekaźnika rozrusznika. Cewka wewnątrz tego przekaźnika jest wtedy zasilana, powodując zamknięcie pozostałych styków w przekaźniku, a tym samym wysyłając zasilanie do obwodu elektromagnesu rozrusznika. Spróbuj tego: odłącz zacisk S (elektromagnes) silnika rozrusznika, użyj przewodu połączeniowego, aby doprowadzić napięcie akumulatora do silnika rozrusznika (S) i zobacz, co się stanie. Jeśli zakręci, masz problem elektryczny. Jeśli nie, rozrusznik może być uszkodzony.

Zacząłbym od sprawdzenia prostych rzeczy, takich jak przekaźnik i uziemienia.
View attachment 36261

samochód to 08 GSR. Sprawdziłem bezpieczniki około 4 razy, wszystkie są w porządku, z wyjątkiem bezpiecznika 40A, który cały czas się przepala. To mnie denerwuje. Dlaczego to ciągle pęka?!

Nie testowałem przekaźników, ale zamieniłem je miejscami, dzięki czemu powinienem być w stanie zauważyć różnicę, jeśli coś naprawiło.

#13 ·
To może być niebezpieczne, ale można po prostu wziąć gruby drut i zewrzeć bezpiecznik, a następnie spróbować zakręcić. Niezależnie od tego, musisz dowiedzieć się, dlaczego bezpiecznik topikowy ciągle się przepala. Możliwe zwarcie gdzieś?

#14 ·
To może być niebezpieczne, ale można po prostu wziąć drut o odpowiedniej wielkości i zewrzeć bezpiecznik, a następnie spróbować zakręcić. Niezależnie od tego, musisz dowiedzieć się, dlaczego bezpiecznik topikowy ciągle się przepala. Możliwe zwarcie gdzieś?

Najpierw przetestuję rozrusznik. Naprawdę nie chcę spędzać na tym dużo czasu. Zamierzam zamontować moje oryginalne koła, wydech i klatkę dźwigni zmiany biegów i kazać to odholować do dealera.

Przepalanie się bezpiecznika topikowego to jedyna rzecz, która wciąż rzuca mi kłody pod nogi.

#15 ·
Hej, mam 11 x gsr i właśnie otrzymałem błąd systemu etacs, co to znaczy? Czy to źle? Włącza się, jeździłem nim dzisiaj bez problemu.

#16 ·
Czy ktoś kiedykolwiek dowiedział się, jak to naprawić, czy po prostu zaniosłeś to do serwisu i kazałeś im to wyczyścić?